İçeriğe geç
- / anadolugezgini

Bisikletimle Trakya 2. Gün (Keşan-İpsala-Enez-Keşan)

Eylül 2023

Geceyi Keşan Mehmet Gemici Cennet Bahçesi’nde geçirdim. Parktaki çay ocağı sahibine çadır kurabileceğim yer sorduğumda sağolsun çay ocağının yanındaki çardağı gösterdi. Çardağın altında hem çadır alanı hem masa var. 07:45’te İpsala’ya gitmek üzere parktan ayrılıyorum.

Bu arada parkın karşısındaki otoparkta birkaç karavan vardı. Karavan yasağı yok.

Rüzgar Enez’e kadar benden yana 🙂 kuzeydoğudan güneybatıya doğru esiyor. Saatteki hızı 35km/saat

Trakya’nın in çıklı yolları.

Derken İpsala’dayım. İpsala’ya yaklaşırken rüzgar karşı çaprazdan esmeye başladı.

İpsalalı Şehitler Anıtı.

Şehitlerin isimleri ve nerede şehit oldukları yazıyor.

Alaca Mustafa Paşa Camisi 15. yy

İlçe meydanı.

Mercimek çorbası ve kuru fasulye molası. Ayrıca ekmek çok güzeldi soğuk su ise ücretsiz. Hesap 80 TL

Ara sokaklarda dolaşırken rastladığım Atatürk ve İnönü heykeli.

İpsala mezarlığının içindeki şehitliği ziyaret ettikten sonra İpsala’dan ayrılıyorum.
İpsala-Enez yolundayım. 40 kmlik yolun neredeyse tamamı düz ve rüzgar arkamda.

Osmanlı dönemi Türk mezarlığı, mezar taşlarının büyük bölümünde hiç yazı yok. Osmanlı dönemi Türk mezarlıklarının çoğu Anadolu’da da aynı şekilde. Alfabemiz değişince bir gecede cahil kaldık diyenlere.

Paşaköy girişindeki duvar resimleri…

Paşaköy meydanı.

Gala Gölü Millî Parkı’ndan geçiyorum.

Gala Gölü Millî Parkı seyir çardakları. Mola verecektim ancak çardaklara giden toprak yolda diken, pıtrak 😞ihtimaline karşı yola devam ediyorum.

Enez tabelasının hemen yanındaki Çataltepe Tümülüsü.

Su terazisi ve su terazisi antik mezarlık alanı.

Enez meydanına doğru hafif bir yokuşum var.

İlçe meydanı

Bisikletimi park yerine bırakıp Enez Kalesi’ne giriyorum.

Enez Kalesi, Balkanlardan gelen barbar akınlarını önlemek amacıyla yapılmıştır. Kalenin yapım tarihi kesin olmamakla birlikte, duvarlarındaki devşirme yapı malzemeleri Bizans öncesi yapıldığına işaret etmektedir. MS VI. yüzyılda Doğu Roma İmparatorlarından Lustinianus’un kaleyi onarmak için talimat verdiği kaynaklarda geçmektedir. Kaynak: Kültür Bakanlığı

Trak süvarisi.

12. yüzyılda inşa edilen ve Fatih Sultan Mehmet’in Enez’i fethetmesi sonrası (1455-56) camiye dönüştürülen Enez Ayasofya Kilisesi (Fatih Cami)

Karşıdaki ada Semadirek Adası.

Meriç Nehri.

Kalenin 500 mt güneyinde oldukça büyük bir alanı kaplayan tarihi Türk mezarlığı içinde yer alan Has Yunus Bey Türbesi’ndeyim.

1455 yazında Osmanlı donanmasının başına getirilen Has Yûnus Bey, Enez’in fethine katılmıştır. Kendisini yakından tanıyan ve Fâtih’in biyografisini yazan İmrozlu Kritobulos meşhur vekāyi‘nâmesinde, bazı başarısızlıkları ile daha başka sebepler yüzünden gözden düşen Yûnus Bey’in kısa bir süre sonra gazaba uğrayarak idam edildiğini kaydeder. Çeşitli entrikalar yüzünden idam edilme ihtimali de vardır.
Kaynak: İslam Ansiklopedisi

Fatih Sultan Mehmet döneminden başlayarak 18. yüzyılın sonlarına kadar gömü için kullanılan mezarlık 18 dönüm büyüklüğündedir.

Kaynak: Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi.

Has Yunus Bey Heykeli

Kral Kızı Bazilikası

Üç apsis ve beş nefli bir bazilikadır. Yedi yapı evresine sahiptir. Bazilikanın apsisi altında, Roma Dönemi’ne ait olduğu düşünülen;ancak planı tam olarak anlaşılamayan bir yapı kalıntısı daha çıkarılmıştır. Bazilikanın
çevresinde Roma Dönemi’ne ait mezarlar, içerisinde ise Roma Dönemi’ne ait pişmiş toprak kandil ve cam kadeh parçaları, Bizans Dönemi’ne tarihlenen mezarlar ve içlerinde cam eşyaların da olduğu mezar hediyeleri ile mimari öğeler de bulunmaktadır. Temelinde bulunan 10 altın sikkenin  Komnenoslar Dönemi’ne ait olması, bazilikanın en son 12. yy.da yenilendiğini gösterir. 17. yüzyıla tarihlenen Venedik sikkeleri ise yapının o dönemde hala kullanıldığını göstermektedir.

Kaynak: Ainos Kazıları / Sait Başaran

Enez limanına da gitmek istiyordum ancak geç oldu saat 16’ya geliyor limana gidip gelmem en azından bir buçuk saatimi alacaktı ve daha Keşan’a dönmem gerekiyor.

Enez’den Keşan’a doğru yola çıkıyorum saat 16’yı geçti. Yol bir şerit gidiş bir şerit geliş ve emniyet şeriti yok.

Önümde 60 km yol var ve rüzgar karşıdan çok şiddetli esiyor. Hava durumuna göre saatte yine 35 km hızla.

Bir vatandaş yol kenarına kendi elleriyle oturak yapmış iki yanına da çöp kutusu koymuş ve bir tabela yazıp tek isteğinin çöplerin çöp kutularına atılması olduğunu yazmış. Ne kadar teşekkür etsem az bu insana. 10-15 dk oturakta dinlendikten sonra yola devam ediyorum.

Yine in çıklı yollar ve bu dar yolda, şiddetli rüzgara karşı bisiklet adeta gitmiyor.

Keşan’a yaklaşık 10 km kala Keşan’ın arkasında şimşekler çakmaya başlıyor. Keşan’a yaklaştığımda hafif yağmur çiselemeye başladı. Gece 23’e gelirken Keşan Cennet Parkı’na hafif yağmur altında girdim. Çardağa kendimi attıktan daha yarım saat geçmeden şiddetli gökgürültülü sağanak başladı. Bugün yaptığım yol 136km…